Alles wat je moet weten over het gebit van een hond
De stralende glimlach van je trouwe viervoeter doet elk hart sneller slaan. Naast een kwispelende staart en een natte neus vertelt het gebit van een hond heel veel over zijn gezondheid. Een gezond gebit is essentieel voor het welzijn van je hond.
Een goede gebitsverzorging voorkomt niet alleen mondproblemen, maar ook gezondheidsproblemen elders in het lichaam. Geen idee hoe en waar je moet starten? Van tanden poetsen, laten wennen aan gebitsverzorging tot gezonde kauwsnacks—in deze blog ontdek je hoe je het gebit van een hond in topvorm houdt.

Ontwikkeling van het gebit van een hond
Net als een baby wordt je puppy zonder tanden geboren. Na drie weken komen de eerste melktanden, 28 in totaal. Zodra je hond drie maanden oud is, wisselt hij naar een volwassen gebit van een hond met 42 tanden en kiezen, waaronder 12 snijtanden, 16 premolaren, vier hoektanden en de achterste kiezen. Deze tanden helpen je hond om een prooi te grijpen en vlees van botten af te halen.
Het wisselproces is voor meeste honden pijnloos, maar sommige pups kunnen last krijgen van gevoelig tandvlees. Dit kan leiden tot overmatig kauwen of verlies van eetlust. Laat je hond wennen aan het kauwen op geschikte snacks en speelgoed. Kauwsnacks zoals runderoren of geknoopte botten helpen bij het verlichten van ongemak.
Hoe herken je een gezond hondengebit?
Een gezond gebit herken je aan:
- Frisse adem: een slechte adem is vaak het eerste teken van tandheelkundige problemen.
- Tandplak en tandsteen: een dun laagje tandplak blijft na elke maaltijd achter. Dit kan later tandsteen en ontstoken tandvlees veroorzaken.
- Stevig roze tandvlees: roodheid of zwelling wijst op ontstoken tandvlees, een probleem dat effect kan hebben op het gebit en zelfs elders in het lichaam.
- Normaal kauwgedrag: honden met een gezond gebit kauwen probleemloos. Problemen met kauwen wijzen vaak op een afwijkende stand van de tanden of pijn.
Als het gebit van een hond gezond is, zal hij regelmatig kauwen. Heeft je harige vriend een verminderde eetlust en wil hij geen hard voedsel, laat hem voor de zekerheid door een dierenarts onderzoeken.
Waarom gebitsverzorging erg belangrijk is
Een gezond gebit is erg belangrijk voor de algehele gezondheid. Tandproblemen worden vaak veroorzaakt door een opeenhoping van tandplak en tandsteen. Dit kan leiden tot ontstoken tandvlees en infecties die zich naar andere organen kunnen verspreiden. Honden waarbij gebitsproblemen niet worden behandeld, lopen risico op ernstige gezondheidsproblemen.
Het gebit van een hond verzorgen: 5 belangrijke tips
- Tanden poetsen: gebruik een speciale tandenborstel en tandpasta. Tanden poetsen verwijdert tandplak en tandsteen en voorkomt mondproblemen. Laat je hond wennen door stapsgewijs te beginnen en beloon hem na elke sessie.
- Regelmatige controle bij de dierenarts: plan één tot twee keer per jaar een gebitscontrole. Tandplak en tandsteen worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan preventieve zorg. De dierenarts kan ook controleren op een afwijkende stand van de tanden.
- Speciaal dieet: overweeg een speciaal dieet dat is ontworpen om tandplak en tandsteen te verminderen. Harde brokken stimuleren kauwgedrag en reinigen de tanden.
- Kauwsnacks en speelgoed: snacks zoals Voskes kip sticks, runderoren en geknoopte botten helpen bij het verwijderen van tandplak en bevorderen gezond kauwgedrag.
- Professionele gebitsreiniging: als je hond last krijgt van ernstige tandsteen of ontstoken tandvlees, kan een professionele reiniging nodig zijn.

De juiste kauwsnacks voor een gezond gebit
Naast tanden poetsen en regelmatige controles is kauwen essentieel. Deze snacks helpen bij een gezond gebit:
- Dentasticks: reinigen de tanden en bevorderen gezond tandvlees.
- Voskes kip sticks: bevorderen kauwgedrag en dragen bij aan een gezond gebit.
- Runderoren: helpen bij het vlees van botten af halen en versterken tanden.
- Geknoopte botten: goed voor de achterste kiezen en bevorderen langdurig kauwen.
Veelvoorkomende gebitsproblemen bij honden
- Ontstoken tandvlees: wordt vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Symptomen zijn roodheid en bloedend tandvlees.
- Afwijkende stand: een afwijkende stand van tanden kan kauwproblemen veroorzaken. Dit komt vaak voor bij honden waarbij het gebit niet goed is ontwikkeld.
- Tandverlies: kan optreden bij vergevorderde tandziekte. Regelmatige controle is daarom erg belangrijk.
Samen naar een gezond hondengebit
Het gebit van een hond is meer dan alleen een stralende glimlach. Met preventieve verzorging, van tanden poetsen tot de juiste kauwsnacks, zorg je voor een gezond gebit. Lees hier meer over harde kauwsnacks voor je hond en help je hond kwispelend door het leven te gaan. Poets de tanden, laat je hond wennen aan gebitsverzorging en bezoek regelmatig de dierenarts. Elke actie, hoe klein ook, draagt bij aan het welzijn van je hond.
Lees meer