Wanneer je een kitten verwelkomt wil je natuurlijk dat je kleine fur baby gezond en sterk opgroeit. Goede voeding speelt hierbij een cruciale rol! Maar wat en hoeveel mag een kitten eigenlijk eten? En hoe verloopt de overgang van melk naar vast voedsel soepel? In deze blog zetten we alle belangrijke voedingsadviezen voor je op een rijtje!
Informatie over:
De eerste weken na de geboorte drinkt een kitten uitsluitend moedermelk. Hierin zitten alle essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede start. Heeft de moederkat niet genoeg melk of verzorg je een weeskitten? Dan is speciale kittenmelk een prima alternatief. Geef in geen geval gewone koemelk, want dat kan maag- en darmproblemen veroorzaken.
Rond de vierde week begint je kleine huistijger nieuwsgierig te worden naar vast voedsel. Dit is hét moment om voorzichtig kleine hoeveelheden kittenvoer te introduceren. Begin met natvoer of brokjes die geweekt zijn in water óf moeder- of kittenmelk, zodat ze makkelijker te eten zijn.
Deze overgang kan je best in volgende stappen aanpakken om zijn of haar spijsvertering hieraan te laten wennen:
Terwijl volwassen katten meestal twee maaltijden per dag krijgen, is het gezonder voor kittens om 4 tot 5 kleine porties per dag te eten. Dit helpt bij een stabiele groei en is beter voor hun spijsvertering. Naarmate ze ouder worden, kan je het aantal maaltijden geleidelijk afbouwen naar twee tot drie keer per dag.
De hoeveelheid voeding die je kitten nodig heeft, hangt af van zijn leeftijd, ras en activiteitsniveau. De meeste fabrikanten van kittenvoer geven op de verpakking een duidelijke richtlijn voor de portiegrootte op basis van de leeftijd en het gewicht van je kitten.
Geef je pluizenbol nooit tafelrestjes! Sommige menselijke voedingsmiddelen, zoals ui, knoflook, druiven, chocolade, zuivel en rauw vlees of vis, zijn giftig voor katten. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen schadelijk zijn, dus hou menselijk eten buiten bereik van je huistijger.
Beide soorten voer hebben hun eigen voordelen. De beste optie? Een combinatie van beide! Door je kitten op jonge leeftijd verschillende smaken en texturen aan te bieden, voorkom je dat hij later een kieskeurige eter wordt. Maar let op: té veel variatie kan diarree veroorzaken. Twijfel je? Vraag dan je dierenarts om advies.
Een goede methode om beide soorten voeding te combineren is om je kitten ’s ochtends brokjes te geven en ’s avonds natvoer. Je kan ook beide combineren in één maaltijd, maar let dan op de juiste hoeveelheid zodat je kleine huistijger niet te veel eet.
Last but not least: zorg naast geschikte voeding ook altijd voor schoon water, vooral als je kitten brokjes eet. Brokjes bevatten weinig vocht, waardoor extra hydratatie belangrijk is voor een goede gezondheid.